OUM KALTHUM – UMM KULTHUM, 1.del

Oum Kalthum (Umm Kalthum) je bila najbolj slavna pevka arabskega sveta v dvajsetem stoletju. Njena kariera je trajala več kot petdeset let (1910-1973). Posnela je okrog tristo pesmi. Skoraj štirideset let so na egipčanskem radiu vsak četrtek predvajali njene koncerte. Imela je milijonsko občinstvo, tudi ljudi, ki si niso mogli privoščiti kart za koncert v živo. Ljudje so živeli za četrtkove večere in tisti dan se je svet ustavil za Egipčane; govorili so samo o njej.

Bila je kulturna ikona Egipta. Bila je obraz in glas Egipta. Še vedno ostaja nepozabna figura arabske glasbe. Njeno delo, njena glasba, njen repertoar je prepoznan kot avtentično egipčanski, arabski. 
Njena kariera je preživela obe svetovni vojni, dve egipčanski revoluciji (1919 in 1952) in socialno-politične spremembe petdesetih in šestdesetih. Pravijo ji »asil«, kar pomeni  avtentična egipčanska umetnica.
Leta 1960 je predsednik Naser ustanovil radijsko postajo, kjer predvajajo samo Umm Kulthum.

OTROŠTVO

Rojena je bila 4. 5. 1904 v majhni vasici Tammay al-Zaharyra, blizu mesta al-Sinbillawayn v revni družini. Njen oče je bil imam lokalne mošeje, mati je bila gospodinja. S petimi leti so jo poslali v šolo Korana (kuttab) skupaj s starejšim bratom. Njen oče je dodatni denar zaslužil tako, da je na porokah in posebnih slovesnostih pel nabožne pesmi. S seboj je večkrat vzel sina in nečaka. Ko je nekega dne odkril, da tudi hčerka pozna vsa besedila in da ima močan glas je začel učiti še njo. Sama je rekla, da se je od očeta učila kakor papagaj. Nič ni razumela, le ponavljala je za njim. Kmalu je z očetom začela nastopati. 
V tistem času (na začetku dvajsetega stoletja) so moški in ženske lahko javno nastopali kot pevci religioznih pesmi, s tem, da so morale biti ženske zakrite s tančico, če so nastopile pred moško publiko. Tovrstni nastopi so bili zaželeni predvsem ob različnih religioznih praznikih, praznovanjih in podobno.
Talent Umm Kalthoum so odkrili, ko je bila še otrok. Ko so ljudje slišali peti majhno deklico s tako močnim glasom, so njenega očeta takoj prosili, da bi nastopila na različnih prireditvah in s tem tudi nekaj zaslužila. Na vse nastope v okolici Delte Nila, kjer so bili doma, so šli vedno peš. Kasneje  je rekla, da se ji zdi, da so prehodili celo delto Nila, preden so lahko prišli v Cairo. Kmalu je postala družinska zvezda.  Ko je v najstniških letih nastopala še večkrat, je bil njen oče zaskrbljen zaradi njenega ugleda. Naročil ji je, naj ima oblečen dolg deški plašč in naj na glavi ima beduinsko ruto. Tako je bila na vseh nastopih vse do njenega dvajsetega leta oblečena kot deček, beduin.
Na nastopih jo je vedno spremljalo sorodstvo in oče je prepovedal vsakršno pitje alkohola med poslušalci, kadar je nastopala. Med leti 1910 in 1920 se je povečal zaslužek; njen oče se je začel vesti kot pravi manager, družina si je izboljšala gmotni položaj. Med leti 1920 in 1922 je začela nastopati v Kairu, in do leta1922 je postala že prava zvezda.
V tistem času je bilo še vedno veliko revnih ljudi in če si bil reven, si težko prišel navzgor po socialni lestvici, razen če si imel poseben talent kot Oum Kalthoum. Poleg bogatega in delavskega razreda, se je začel oblikovati še t.i. srednji razred birokratov in trgovcev. Če si bil reven, je bilo težko pridobiti visoko izobrazbo, razen šole Korana ali kakšne verske šole.

Preberi več

OUM KALTHUM – UMM KULTHUM, 2. del

OUM KALTHUM – UMM KULTHUM, 1.del

KONCERTI

Njeni mesečni koncerti v Kairu so se zgodili vsak prvi četrtek v mesecu. Oum Katlhum je prišla vsaj uro pred koncertom in izza zavese gledala publiko, ki se je nabirala v dvorani. Menda se je glede na to, kakšna čustva je v njej vzbudila publika, ki jo je gledala izza zavese odločila, kaj bo pela.
Datumi premier novih pesmi so bili točno določeni. V časopisih so dobile vso zahtevano pozornost (Ime pesnika, skladatelja, podrobnosti o tem, kako so jo uglasbili). Besedilo pesmi pa se je ponavadi pojavilo v časopisu šele na dan premiere ali pa celo dan kasneje.
Obleke, ki jih je nosila na koncertih so bile vedno elegantne; ženska galabeja okrašena z dragulji. Ohranjala je princip konzervativne  tradicionalne obleke, čeprav je izbirala drage materiale: dragulje in krzno. Bila je elegantna »hčerka podeželja«. Rada je imela svojo publiko, ki  jo je oboževala. Imela je zveste gledalce v prvih vrstah. Legenda pravi, da je nek gospod iz Aleksandrije na vsakem njenem koncertu zakupil dva sedeža, enega zase in enega za svoj plašč in klobuk. Ko ga nekoč ni bilo na koncertu, se je ustrašila zanj in poslala ponj. Gospod je ravno žaloval, saj mu je umrl oče, a je kasneje vseeno prišel na koncert. Vsak koncert se je začel z glasbenim uvodom, potem je Oum Kalthoum ustala, v roki je imela svileno ruto in pela. Koncert se je vedno začel s pesmijo, ki jo že pozajo, šele nato je predstavila novo pesem. Redko je pela pesmi, ki bi bile starejše od 10 let.

Njen koncert se je ponavadi  začel s tremi skladbami, vsaka je bila dolga približno 50 minut, med vsako pa je bilo približno 50 minut premora. Začeli so se okrog 21. ure in trajali do zgodnjih jutranjih ur. To je povezano s staro arabsko idejo, imenovano tarab - užitek poslušanja čudovitega glasu pevca oz. pevke, ki lahko očara svoje občinstvo vse do zore. Občudovanja vredna moč glasu, ki zdrži do jutra. Ta posebna oblika njenih koncertov,  ki so trajali do tretje ure zjutraj, je bila pomemben faktor, povezan z arabsko tradicijo. 
V Parizu, kjer je imela svoj koncert leta 1967, se je držala povsem istega urnika in  s tem presenetila tako poslušalce kot oblast.
V šestdesetih letih dvajsetega stoletja, so se mladi uprli temu, da so njeni koncerti tako dolgi, saj nova doba ne dovoljuje ljudem več toliko časa za večurno uživanje v njenih pesmih.
Oum Kalthum je skrajšala repertoar na dve pesmi, ker pa so gledalci želeli še ponovitev, je trajalo enako kot prej.
Leta 1972 je predstavila pesem Inta Omri, ki je trajala 2 uri, leto kasneje pa Laylat hubb, ki je bila še daljša.
Njene koncerte so poslušali po vsem Egiptu in po vseh arabskih deželah.

Preberi več

ZGODOVINA ORIENTALSKEGA PLESA V EVROPI

Opozorilo! 
To besedilo lahko vsebuje naslednje stranske učinke:
- rojstvo na napačnem mestu, ob napačnem času,
- skrb zaradi odgovornosti o ustvarjanju zgodovine.

Takoj, ko se začnete bolj resno zanimati za orientalski ples, pridete do različnih informacij o zgodovini orientalskega plesa – njegovo spreminjanje in razvoj skozi čas, od prvih zvezd orientalskega plesa v Egiptu, preko skupine Mahmouda Rede, pa vse do današnjih vrhunskih plesalk.

Kako pa je z Evropo?

Na plesnem intenzivu z Mario Ayo (julija 2014 na Kreti), se je razvil pogovor o zgodovini orientalskega plesa v Evropi. Na podlagi številnih dejstev, ki nam jih je Maria Aya podala, so prisotne plesalke delile z nami svoje izkušnje.

NAPAČEN KRAJ, NAPAČEN ČAS

Za razliko od Amerike, ki je bila dobesedno prepravljena z migranti, Evropa tega nikoli ni zares doživela, z izjemo Nemčije, ki ima velik delež turške in grške etnične manjšine. Prve plesalke so se pojavile v Nemčiji, ker so Turki najemali plesalke za različna slavja.

Kar zadeva naše kraje, tu mislim predvsem na države bivše Jugoslavije, lahko rečem, da smo gostili veliko študentov iz držav t.i. Orienta, ki pa so se po končanem študiju večinoma vrnili nazaj v matično domovino. Tisti, ki pa so ostali, so se večinoma poročili z lokalnimi dekleti ter prevzeli običaje in navade nove države. Glede na burna leta, ki so sledila (razpad Jugoslavije), ni bilo nikakršne možnosti za razvoj in nastanek orientalskih restavracij in klubov.

V Evropi je Orientalski ples tako zašel v dve skrajnosti:
- kot predstavitev kulture s folklornimi predstavami,
- ali pa je postal del kabaretnih predstav, znotraj katerih je bil orientalski ples vključen kot solo točka.

Preberi več

BAYANI ORENT AKADEMIJA – kraljestvo vedoželjnih orientalskih plesalk

Bayani Orient Akademija je izobraževalni program, namenjen vsem plesalkam orientalskega plesa, ki si želijo več kot samo novih plesnih gibov in koreografij. 

Bayani Orient Akademija (BOA) je zaživela leta 2014, kot del spletne strani društva KUOD Bayani. V zadnjih treh letih ste na teh straneh lahko prebirali razne avtorske članke in nasvete, v okviru BOA je nastal tudi kratek poučni video o osnovah plesa s prstnimi činelami. 

Bayani Orient Akademija se s plesno sezono 2017/2018 seli v plesalnico KUOD Bayani. BOA bo v plesalnici KUOD Bayani poglabljala znanje s področja orientalskega plesnega giba, glasbe, ritma, zgodovine, folklore in odkrivala ključne osebnosti iz sveta orientalskega plesa in glasbe.

Program BOA bo potekal od oktobra 2017 do maja 2018 v okviru dveurnih delavnic, ki bodo potekale 2x mesečno, ob nedeljah od 18.00 do 20.00 v plesalnici KUOD Bayani v Kamniku. 

V osmih mesecih se bo zvrstilo 16 BOA delavnic, na katerih se ne bomo učili koreografij!

Potek BOA delavnic:

  • ogrevanje, zavedanje telesa in nabiranje fizične kondicije za ples, 
  • piljenje in nadgradnja osnovnih gibov in kombinacij,
  • spoznavanje ritmov (na vsakem srečanju se bomo poglobile v en ritem in ga popolnoma osvojile),
  • obvladovanje igranja prstnih činel (na vsakem srečanju bomo nekaj časa posvetile igranju prstnih činelic),
  • spoznavanje najpomembnejših glasbenih del iz bogate zakladnice orientalske glasbe,
  • teorija / predavanje (na vsaki delavnici bomo del ure posvetili teoriji iz raličnih področij: analize glasbe in ustvarjanje koreografij, zgodovina orientalskega plesa, spoznavanje ključin osebnosti iz zgodovine orientalskega plesa in glasbe, orientalski ples danes, ključne osebnosti orientalskega plesa in glasbe danes, orientalska geografija, plesna etnologija, folklore in kostumografija)

Preberi več

BAYANI ORIENT AKADEMIJA

Bayani orient akademija je bila ustanovelja na pobudo Nataše Kočar, vodje KUOD Bayani, certificirane plesalke in učiteljice, članice CID Unesco, in sicer z namenom širiti obzorja plesalk orientalskih in indijskih plesov.

V ta namen smo Bayani orient akademijo razdelili na tri tematske sklope: orientalski ples, tribal fusion in bollywood, torej vse plesne tehnike, ki jih poučujemo v društvu KUOD Bayani.
Znotraj vsakega sklopa bomo učiteljice društva objavljale tako svoje kot tudi članke gostujočih učiteljic iz Slovenije in tujine, z vami delile kratke video nasvete o tem, kako izboljšati tehniko, kako izdelati kostum ali pa vas bomo naučile kratko plesno kombinacijo. Poleg tega bomo za vas raziskovale svetovni splet in z vami delile spletne povezave, ki se nam bodo zdele zanimive in poučne.

Bayani orent akademija bo občasno organizirala tudi tematske delavnice, ki bodo namenjene tako plesalkam kot tudi učiteljicam.

Upamo, da vam je naša ideja všeč. Vesele pa bomo tudi vaših odzivov, predlogov in idej na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.