SKUPINA BAYANI

Skupina Bayani se je formirala leta 2004 in se prvič uradno predstavila na 1. festivalu Kamfest v Kamniku. Julia Tomšič, Tanja Potočnik in Nataša Kočar so jeseni 2004 začele poučevati in nastopati orientalski ples v obliki neformalnega združenja Bayani. Leta 2005 združenje postane pravno formalno in odtlej nosi ime Kulturno umetniško orientalsko društvo (KUOD) Bayani. Istega leta se je skupini pridružila Manca Pavli. Skupaj jih je povezala ljubezen do orientalskega plesa in bližnjevzhodnih folklor, glasbe, pa tudi kulture in plesa nasploh.

Leta 2008 se je društvu KUOD Bayani pridružila izkušena mlada plesalka in koreografinja Sylvia Valentine, ki je skupaj z Natašo Kočar v društvu vzpostavila sekcijo za indijski ples Shakti. Sylvia in Nataša sta bili že pred tem vrsto let plesni kolegici v skupini Nataraj, kjer sta plesali klasični indijski ples bharata natyam. V društvu KUOD Bayani so plesalke pod vodstom učiteljice iz tujine Mayale Brache začele s klasičnim indijskim plesom kathak, bollywoodom in indijskimi folklornimi plesi.

V dobrih desetih letih od prvega nastopa skupine Bayani se lahko KUOD Bayani pohvali s številnimi nastopi na prireditvah in predstavah doma in v tujini, z osmimi rednimi letnimi prodkucijami plesne šole, ki deluje znotraj društva, ter sedmimi plesnimi predstavami:

2005 - Kasbah
2006
- Jalla jalla
2007
- Zaghareet
2009
- Hayeti
2010
- Kundalini
2011
- Zeina, tista druga ženska
2013
- Om Shakti

KUOD Bayani redno sodeluje z Arabskim društvom iz Ljubljane na večerih arabske kuhinje ter z Arabskim kulturnim društvom Rozana iz Maribora.

Naše poslanstvo je gojiti orientalski in indijski ples kot odrsko umetnost, navduševati nove generacije plesalk, prenašati znanje o orientalskem in indijskem plesu širši publiki ter ostati zvesti izvornemu izročilu teh plesov in jih istočasno pravično vključevati v moderne aspekte gledališkega giba.