ORIENTALSKI RITMI ZA ZAČETNIKE

Poznavanje arabske glasbe in prepoznavanje arabskih ritmov v glasbi je bistvenega pomena za vsako orientalsko plesalko.
Za začetek se spoznajmo z sedmimi najbolj osnovnimi ritmi, ki jih najdemo tako v klasični orientalski glasbi kot tudi v folklorni in popularni glasbi.


MALFUF  2/4
DUM tek tek

Malfuf je 2/4 ritem, kar pomeni,  da se ta ritem v 8 dobah ponovi 4x. Malfuf je hiter ritem in ga največkrat najdemo v klasični orientalski plesni rutini in sicer na začetku in na koncu pesmi.
Naznanja prihod plesalke na oder in odhod z odra.


AYOUB ALI ZAR 2/4
DUM _  s DUM tek

Ayoub ali zar je tako kot malfuf 2/4 ritem. Zar je egipčanski folklorni ples izganjanja zlih duhov, njegove korenine pa izhajajo iz severnega Sudana. Včasih je vključen v sredinski del klasične orientalske rutine.  Takrat plesalka največkrat izvaja značilne gibe z glavo (kroženje) v kombinaciji z obrati.


MASMOUDI  SAGHIR 4/4
DUM DUM_ tek DUM tek

Mali masmoudi ali baladi je 4/4 ritem, kar pomeni , da se ta ritem v 8 dobah ponovi 2x. Ime baladi je dobil, ker je sestavni del egipčanske mestne folklorne glasbe baladi.


SAIDI 4/4
DUM tek DUM DUM tek
DUM DUM_DUMDUM tek

Saidi je skupno ime za ritem, del zgornjega Egipta in moški folklorni ples s palico. Saidi je postal obvezen del vsake plesne rutine. V tem delu lahko plesalka pokaže svoje poznavanje folklornih elementov.


MAKSUM 4/4
DUM tek tek DUM tek

Tako kot saidi je tudi maksum obvezen del vsake plesne rutine. Maksumov živahen karakter ponavadi zaznamujejo hitrejše plesne kombinacije s šimijem.


MASMOUDI KEBIR 8/4
DUM DUM tek s tek DUM tek s tek (tek s)

Vsaka orientalska klasična rutina ima t. i. »sit down«, kjer se glasba umiri. Takrat pridejo na vrsto 8/4 ritmi. Masmoudi kebir ima podobno sestavo kot mali masmoudi – baladi, le da je počasnejši in ima 8 bitov namesto 4.


ČIFTETELI ali TAKASIM 8/4
DUM  tek tek tek tek  DUM DUM  tek s

Čifteteli, imenovan tudi takasim, je druga varianta »sit downa« v klasični orientalski glasbi, ponavadi ob spremljavi kanuna.


 Napisala Nataša Kočar, plesalka, koreografinja, vodja KUOD Bayani, članica CID UNESCO