SKUPINA SHAKTI

Članici KUOD Bayani in bivši soplesalki v skupini Nataraj (klasični indijski bharata natyam) Nataša Kočar in Sylvia Valentine sta leta 2008 ustanovili plesno skupino za indijski ples Shakti.
Skupaj so plesalke ustvarile že dve plesni predstavi in nastopale na številnih plesnih dogodkih doma in v tujini.

shakti

Leta 2010 so se občinstvu predstavile s plesnim spektaklom Kundalini (linki na youtube, glej spodaj) in leta 2013 s plesno predstavo Om shakti (linki na youtube, glej spodaj).

Skupina Shakti pleše klasična indijska plesa kathak in bharata natyam,  klasični in moderni bollywood ter nekaj indijskih folklornih plesov.

Preberi več

Bollywood in klasični indijski ples

BOLLYWOOD 

Bollywood je največja filmska produkcija na svetu, ki obstaja že skoraj 100 let.  Tipičen bollywood film vsebuje preprosto ljubezensko zgodbo z veliko glasbe in plesa in je podoben mjuziklu. Prav ples in glasba v teh filmih sta ponesla v svet pridevnik bollywood ples, bollywood glasba.  Plesi  v starih bollywood filmih so bili prvotno klasični indijski plesi, različni zgodovinski dvorni plesi severne Indije ali pa folklorni plesi. V modernih filmih pa se bollywood spogleduje z modernimi plesnimi stili zahoda. Dandanes je torej ples največkrat mešanica, ki združuje elemente klasičnih indijskih plesov, orientalskega plesa, indijske folklore in še nekaterih modernih oblik kot so jazz, hip hop in celo latinsko-ameriški ter standardni plesi. Posebnost teh plesov je predvsem pripovedovanje zgodb preko plesa in bogata zakladnica indijskih muder ter obrazne gestikulacije. Tipična bollywood koreografija vključuje glavno igralko in/ali igralca kot solista ter zbor plesalcev v ozadju. Poleg hitrega menjavnja gibov je za film značilno tudi hitro menjanje prostorov (vsak kader nov prostor) ali celo različnih plesnih zasedb znotraj ene koreografije ter slikovito ozadje z razkošnim interierjem ali čudovitim naravnim eksterierjem.

Po letu 2000 je z masovnim prodorom bollywooda v svet (začeli so snemati kvalitetnejše filme, ki so dostopni širšemu občinstvu ) začel na priljubljenosti pridobivati tudi bollywood ples.

Bollywood ples se večinoma poučuje v šolah za orientalski ples, največkrat v obliki plesnih delavnic, zadnja leta pa postaja trend poučevanja bollywood plesa kot rednega tedenskega tečaja.

KLASIČNI INDIJSKI PLES

Pojem “indijski klasični ples” je zelo širok, saj zajema več (in ne zgolj enega od) klasičnih plesnih stilov, ki izvirajo iz različnih delov Indije.

Starodavni zapiski Natya Shastra (iz obdobja ok. od 200 pr. n. št. do 200 n. št.) podrobno opisujejo več vidikov odrske umetnosti – od igre, plesa, glasbe pa vse do odrskega ličenja. So temelj in podlaga umetnosti v indijski kulturi. Izraz “klasični”(sanskr. "Shastriya")je vpeljala Sangeet Natak Akademi, da bi s tem terminom označila umetnosti/stile, ki temeljijo na Natya Shastra zapiskih.

Preberi več